By Αετόλοφος on Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017
Category: Αετόλοφος

΄΄Η 23η του Αυγούστου ήταν κάποτε.. μια άλλη μέρα στο χωριό μας.΄΄

Ξέρεις γιατί πρέπει να ανταλλάξουμε χρονια πολλά εκείνη την ημέρα η χάσαμε κάθε ελπίδα κι αγαπη για τη Μητέρα των Μητέρων;

Οι μεγαλύτεροι θυμούνται κι οι νέοι δε γνωρίζουν.

Η θρησκευτική παράδοση αλλά και η ανοιχτή επιταγή πολιτιστικής κληρονομιάς του τοπου, μας υπαγορεύει να κρατήσουμε ζωντανές τις συνήθειες των προγόνων μας.

Με γαϊδουράκια, κάρα, αλλά και με τα πόδια οι Αετολοφίτες πλημύριζαν με την παρουσία τους τον Ιερό Ναό της Παναγίας Βαθυρέματος.

23ις Αυγούστου είναι τα εννιάμερα της Παναγίας

Ο ναός στην εικόνα είναι βυζαντινός, χτισμένος σε όμορφο και εύφορο τόπο, με νάρθηκα του 10ου αιώνα, ήκμασε τον 17ο αιώνα και αποτελεί δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής με αψίδα. Είναι ο παλιότερος ναός της περιοχής Αγιάς.

Το χωριό μας μέχρι τὸ 1688 ήταν πρωτεύουσα, ἡ ``χώρα`` της επαρχίας Ἀγιᾶς Λαρίσης. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, ονομαζόταν Βεσσαίνα (Δέσιανη). Μέχρι τὸ 1371 ήταν ἡ έδρα της ἐπισκοπῆς Βεσσαίνης.

Θλίψη ίσως και οργή προκάλεσε φέτος το 15αυγουστο σε μερίδα πιστων η διασκέδαση μέχρι πρωίας στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου με ορχήστρες  λαχειοφόρους και λαχνούς που κερδίζουν τσιπουρακια στην παραλία.

15 Αυγούστου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών

Δεν επισημάνθηκε καν ο πανηγυρισμός της ημέρας. Καμία επισήμανση για τις 23ις Αυγούστου για τα εννιάμερα της Παναγίας ούτε για την επόμενη μεγάλη γιορτή του Προδρόμου στις 29 του μήνα. Ουτε καν χρονια πολλά. Εστω έτσι στο βροντο κι ας παν χαμένα.

Η σελίδα μας απλά υπογραμμίζει τις προγονικές λογικές και συνήθειες που ήταν και είναι τεκμήριο πίστης και πολιτισμού για το χωριό μας. Δεν μπαίνει στη διαδικασία της αντιπαράθεσης ποσο μάλλον όταν οι λίγες αραδες που γράφονται κάθε φορα, θα χει την ευκαιρία να τις κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.

 

 

Leave Comments