asas

Τα νεα μας

Από το χωριό και το Δήμο μας!

Πατήρ Γεράσιμος: Αυτό θέλετε για την Εκκλησία σας;

Πατηρ Γεράσιμος: Αυτό θέλετε για την Εκκλησία σας; Πατηρ Γεράσιμος: Αυτό θέλετε για την Εκκλησία σας;

Πολυαγαπημένοι  μου ενορίτες,

Τελευταία σας έχω χάσει εντελώς. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά και τα συνεχόμενα μέτρα που επιβάλλονται, σε συνδυασμό με τον φόβο που σπέρνουν διαρκώς τα Μ.Μ.Ε. (μην αποχαυνώνεστε στις ειδήσεις των μεγάλων δήθεν καναλιών των Αθηνών – οι μεγαλύτεροι ρωτήστε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να σας πουν τι γράφει και στο INTERNET, όπου υπάρχει πληρέστερη και πιο έγκυρη ενημέρωση), και το φόβο πιθανού προστίμου λόγω άσκοπης μετακίνησης κλπ, καταλαβαίνω ότι σας αναγκάζουν να απέχετε από τα εκκλησιαστικά σας καθήκοντα και να απουσιάζετε από την Εκκλησία μας (λογικό άλλωστε αφού οι ακολουθίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών).

Γράφει ο Πατηρ Γεράσιμος

Είναι όμως πραγματικά πολύ περίεργο και πολύ λυπηρό το γεγονός, ότι δεν εμφανίζεστε ούτε καν να ανάψετε ένα κεράκι και να προσκυνήσετε λίγο στην Εκκλησία. Αυτό σας πληροφορώ ότι προβλέπεται από όλα τα μέτρα και τους κανονισμούς του κράτους. Ναι μεν οι ακολουθίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά προβλέπεται από όλες τις Κ.Υ.Α. και για όλων των χρωμάτων τι περιοχές (στο κόκκινο ή στο βαθύ κόκκινο) την ώρα της Θείας Κοινωνίας να ανοίγουν οι πόρτες του Ναού για να προσέρχονται οι πιστοί να μεταλάβουν ή/και να πάρουν αντίδωρο. Αυτό δεν απαγορεύεται.

Αλήθεια, το παραπάνω δεν το γνωρίζετε ή απλώς βολευόμαστε και κρυβόμαστε όλοι πίσω από τον COVID για να απέχουμε από την Εκκλησία? Και είναι αλήθεια αυτή η αφορμή για αποχή? Δηλαδή, τον προηγούμενο καιρό που δεν είχαμε COVID πως ερχόμασταν στην Εκκλησία? Υποκρινόμασταν για οποιοδήποτε λόγο και αιτία (τι θα πουν οι γείτονες αν δεν πάμε Κυριακάτικα Εκκλησία) ή μας βάζανε το μαχαίρι στο λαιμό να έρθουμε με το ζόρι? Θέλω να πιστεύω τίποτα από αυτά.

Τώρα όμως που βλέπουμε σημεία και τέρατα να συμβαίνουν (Καθαρά Δευτέρα τα καρναβάλια και χαρταετοί ελεύθερα στα πάρκα και τους δρόμους, διαδηλώσεις παντού ελεύθερες κλπ) και βλέπουμε τα κρούσματα του COVID να αυξάνονται καθημερινώς ραγδαία, αντί όλοι οι ειδικοί λοιμοξιολόγοι, γιατροί, πολιτικοί, κόμματα κλπ να απαιτήσουν ακόμη και από τον τελευταίο παππά να βγάλουν τις εικόνες έξω σε λιτανείες σε κάθε γωνιά της χώρας, αντί να ζητήσουν να ανοίξουν οι Εκκλησίες να γίνονται αγρυπνίες και Χαιρετισμοί και Παρακλήσεις, μήπως και μας λυπηθεί ο Θεός και περιορίσει λίγο το κακό, αυτοί επιμένουν να μας τρομοκρατούν και να παίρνουν ειδικά – δήθεν έξυπνα – πλέον μέτρα εγκλεισμού για τα οποία ήδη τους καταγράφει η ιστορία για την τραγική αποτυχία τους.

Αυτοί όλοι όμως κάνουν τη δουλειά τους την οποία εντέλλονται (μάλλον) να κάνουν, και θα κριθούν ανάλογα. Εμάς όμως μας έδωσαν την δυνατότητα να επισκεπτόμαστε την Εκκλησία, να μεταλαμβάνουμε και να παίρνουμε αντίδωρο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έστω και κατ΄ ιδίαν στο τέλος της ακολουθίας μας επιτρέπουν  να μπούμε στην Εκκλησία (εάν το ξέρω ότι θα έρθετε, θα σας περιμένω εκεί να προσκυνήσετε ο καθένα ξεχωριστά, ώστε να μην υπάρχει και συνωστισμός πολλών ατόμων μέσα στον χώρο), έστω να πούμε ένα <<ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ, ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΩΣΕ ΜΑΣ>>.  Αλήθεια, πιστεύεται ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό? Η αποχή μας από αυτή την ελάχιστη πράξη ελπίδας και προσευχής προς τον Θεό, σίγουρα μας απομακρύνει από την ιδιότητά μας ως ορθοδόξους, αφού έστω και η φαινομενική μάλλον πίστη μας έχει πάει πλέον περίπατο.

Όμως για να πούμε τα πράγματα όπως έχουν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει σύμφωνα με αυτά που του επιβάλλει η συνείδησή του, και για αυτό δεν θα κρίνω ποτέ κανένα πρόσωπο. Όμως να ξεχνάτε υπό τον φόβο κάποιου COVID τον Θεό και την Παναγία, η πράξη σας είναι απαράδεκτη, κατακριτέα, αλλά ίσως και εγκληματική για την ύπαρξή σας. Αλήθεια, μήπως ξέρετε πόσοι - που νόσησαν με COVID, και χαροπάλευαν στις ΜΕΘ, ειδοποίησαν ιερείς να τους μνημονεύουν και να παρακαλούν και να προσεύχονται για την σωτηρία τους? Μήπως ξέρετε πόσοι από αυτούς πριν την δοκιμασία της υγείας τους ήταν πιστοί (λιγότερο ή περισσότερο) στα θρησκευτικά τους καθήκοντα? Φυσικά, η απάντηση είναι <<ΟΧΙ>>. Πως να γνωρίζετε κάτι τέτοιο? Σωστά. Το μόνο που σκεφτόμαστε και υποθέτουμε είναι ότι όσοι εξέλθουν υγιείς από αυτό θα τρέχουν που? στις Εκκλησίες φυσικά, για τα ευχαριστώ κλπ. (βέβαια το παράδειγμα της παραβολής των 10 λεπρών που μόλις ένας γύρισε για το ευχαριστώ)δεν μας αφήνει και πολλές ελπίδες, μακάρι να διαψευστώ πανηγυρικά.

Γιατί λοιπόν απέχουμε από την Εκκλησία, έστω με τις προϋποθέσεις που ανέφερα παραπάνω? Τι πρέπει να γίνει δηλαδή, πρέπει πρώτα να πάθουμε για να μάθουμε? (ο Θεός να φυλάξει). Τρέξτε αδελφοί μου, τρέξτε, μην αμελείτε την Εκκλησία. Ελάτε στο σχόλασμα να πάρετε αντίδωρο, να ανάψετε κανένα κεράκι και να πείτε καμιά προσευχή, έστω και ένα ευχαριστώ που ακόμη είστε υγιείς. Εάν νηστεύετε και μπορείτε να μεταλάβετε, ελάτε να μεταλάβετε την ώρα της θείας Κοινωνίας. Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τον φόβο και τις απαγορεύσεις. Για τον Χριστιανό μόνο ένας φόβος υπάρχει, ο φόβος του Θεού. Αυτό μην το ξεχάστε ποτέ.

Να αναφέρω και λίγο το πρακτικό θέμα του θέματος (εδώ τώρα θα ξινίστε αλλά εγώ θα σας τα πω). Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ πως επιβιώνει οικονομικά η Εκκλησία του χωριού σας? Η απάντηση είναι μόνο μία και πολύ απλή. Όσο και αν είναι απίστευτο, επιβιώνει μόνο με το κεράκι σας, δηλαδή τα χρήματα που δίνετε για να πάρετε το κεράκι σας. Όλα αυτά τα χρόνια το κερί είναι η πηγή από την οποία ανταποκρίνεται η Εκκλησία σας στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Όμως με εξαίρεση 2-3 μήνες το καλοκαίρι του 2020, ένα χρόνο τώρα η Εκκλησία σας υπολειτουργεί. Τα οικονομικά της (το κακό είναι γενικό σε όλη της επικράτεια, ιδιαίτερα όμως στις μικρές ενορίες όπως εμείς) είναι για κλάματα. Και δυστυχώς έχει έξοδα τα οποία τρέχουν και απαιτούν ικανοποίηση. Βέβαια οφείλω να σας ενημερώσω ότι σήμερα που μιλάμε έχουμε όλες τις υποχρεώσεις μας (του 2020) τακτοποιημένες. Όμως δεν αντέχουμε άλλο. Ούτε φυσικά μπορώ να πω ότι δεν ανοίγω την Εκκλησία γιατί δεν έχουμε χρήματα για τις υποχρεώσεις μας (δυστυχώς πολλές ενορίες έχουν αραιώσει τις ακολουθίες, ακόμη και τις Θείες λειτουργίες των Κυριακών – ωχ Παναγία μου - γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ψάλτη, δεν έχουν να αγοράσουν θέρμανση κλπ).

Πρόσφατα αναγκάστηκα και ζήτησα από κάποιους συγχωριανούς σας (κάποιους ελάχιστους που ήρθαν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας να πάρουν αντίδωρο και να ανάψουν ένα κεράκι, ο Θεός να τους έχει καλά!) εάν μπορούν να μου φέρουν λίγο θυμίαμα και λίγα κρασιά <<ΝΑΜΑ – ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ>>, πολύ συγκεκριμένο κρασί γιατί μόνο αυτό χρησιμοποιώ. Δόξα τον θεό, κάποιοι ανταποκρίθηκαν και μου στείλανε λίγο θυμίαμα πρώτης ποιότητας που τους υπέδειξα από το Άγιον Όρος, αλλά με την ευκαιρία παρήγγειλαν και για το σπίτι τους αφού τέτοια ποιότητα δεν τη βρίσκουν στο εμπόριο, και βέβαια μας στείλανε και λίγα μπουκάλια από το συγκεκριμένο ΝΑΜΑ.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, εμένα με προκαλεί ντροπή και με στενοχωρεί αφάνταστα. Ντροπή! να μην έχω κρασί και θυμίαμα στην Εκκλησία? Για αυτό και απευθύνομαι σε όλους σας. Δεν ζητάω ελεημοσύνη, ούτε κάνω κάποιο έρανο για να βρούμε τα απαραίτητα για την λειτουργία της Εκκλησίας μας. Σας θέτω όμως έναντι και των δικών σας ευθυνών. Η Εκκλησία του χωριού σας είναι και δική σας ευθύνη. Όχι μόνο του παππά μας και των επιτρόπων. Χωρίς το ποίμνιο, ούτε παππάς, ούτε επίτροποι και προπαντός ούτε Εκκλησία. Αυτό θέλετε για την Εκκλησία σας? Σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν έγινε τίποτα γιατί ναι μεν εγώ ξέχασα την Εκκλησία, αλλά δεν πειράζει βρε αδελφέ, θα πάει η γειτόνισσα.  Να που στο τέλος δεν πάει ούτε η γειτόνισσα (γιατί και αυτή σκέφτεται κατά τον ίδιο τρόπο), και έμεινε η  Εκκλησία στο έλεος του θεού. Και παρεμπιπτόντως, χθες το πρωί, Τετάρτη 17/3/2021 είχαμε προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Πόσο τραγικό, πόσο ντροπιαστικό, πόσο θλιβερό, μετά το τέλος περίμενα στην Εκκλησία να έρθει έστω και μια ψυχή να ανάψει ένα κερί, και για πρώτη φορά στα χρονικά, ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!!!!!!!! ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.!!!

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΕΟΝ, ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ,  ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Για αυτό πιστέψτε με, θα κλάψουμε πικρά. Παρακαλάτε και προσεύχεστε μόνο να μην είναι αργά. ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΤΕ!!!

Συγνώμη που σας κούρασα. Σκεφτείτε καλά όλα τα παραπάνω.

Αετόλοφος: Σοκαριστική εικόνα εγκατάλειψης του χωρ...
Αποκαταστάθηκε η βλάβη υδροδότησης στον Αετόλοφο
 
Αετόλοφος
21 Νοεμβρίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, μετά από πολύ καιρό αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, αρχικά δια της παρούσης και κ...
714 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
29 Μαϊος 2021
Σε προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα προχωρήσ...
1427 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
23 Απριλίου 2021
Μια πρώτη ενημέρωση για τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας Σάββατο ΛΑΖΑΡΟΥ, Θ. Λειτουργία πρωί, ώρα 07:30 Κυριακή ΒΑΙΩΝ, Θ....
881 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
21 Απριλίου 2021
Κατόπιν επικοινωνίας με την ΔΕΥΑ Αγιας μας ενημέρωσαν πως η διακοπή στη παροχή υδρευσης οφείλεται σε βλάβη στην πομώνα α...
765 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
14 Απριλίου 2021
Αγαπητοί μου ενορίτες, Το ερχόμενο Σάββατο 17 Απριλίου 2021, εκτάκτως θα τελέσουμε θεία λειτουργία <<ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟ...
883 Εμφανίσεις
Αετόλοφος
31 Μαρτίου 2021
  Δεν έχει υπάρξη τέτοια εικόνα απαξίωσης ενός τόπου, στα ιστορικά χρονικά. Ο Αετόλοφος έρμαιο στην τύχη του το μόν...
1077 Εμφανίσεις

Επικοινωνηστε μαζι μας για κάθε πληροφορία σχετικά με τον Αετόλοφο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies που διασφαλίζουν την καλύτερη εμπειρία.